« Tots els Esdeveniments
(CAT)
Fedayin, el combat de Georges Abdallah segueix el recorregut d’un incansable comunista àrab i combatent per Palestina. Des dels camps de refugiades palestines que han forjat la seva consciència, a la mobilització internacional per al seu alliberament, anem al descobriment de qui ha esdevingut un dels presos polítics més antics d’Europa. Seguim el seu compromís en la resistència palestina durant la guerra del Líban i després a Europa en el si de les FARL (Fraccions Bèl·liques Revolucionàries Libaneses). El trobarem a França on serà detingut l’any 1984 i condemnat per complicitat en execucions polítiques de representants dels Estats Units i d’Israel.
Més enllà de l’acarnissament judicial i polític del qual Georges Abdallah és víctima, la pel·lícula segueix una vida de resistència a través d’una sèrie d’entrevistes al Líban, per conèixer la seva família, parents i antics companys, d’igual manera a Europa amb el seu advocat, els seus partidaris i les persones que han estat al seu voltant. Avui, passats més de 20 anys sent-li denegat reiteradament l’alliberament i malgrat la reclusió, Georges Abdallah continua duent a terme un imprescindible combat contra l’imperialisme i el colonialisme.
(Presentació a càrrec de Jann (Jean)-Marc Rouillan)
Per què aquesta pel·lícula? El nom de Georges Abdallah apareix regularment en manifestacions, articles de premsa o en cartes de parlamentaris al Ministeri de Justícia. Però qui és ell en realitat? Per què un comunista libanès d’origen cristià ha estat empresonat a França durant més de 35 anys? Per què els palestins el consideren un dels seus presoners? En molts sentits, la història de Georges Abdallah és tant la d’una època com la d’una esquerra palestina i àrab tan rica com desconeguda.
A través d’aquesta pel·lícula, hem tractat de respondre a aquestes preguntes tornant sobre el viatge de Georges Abdallah i, a través d’ell, al de la resistència palestina. Des de la Nakba fins al Setembre Negre a Jordània, inclosa l’ocupació israeliana del Líban el 1982, expliquem com i per què la causa palestina està en el centre del compromís de la joventut libanesa en la dècada de 1970.
Comptem amb una sèrie d’entrevistes, en particular amb la seva família, persones que el van conèixer abans del seu empresonament però també el seu advocat, expresos polítics i diversos dels seus partidaris. Per a plasmar aquesta part de la història en imatges, ens submergim en els nombrosos arxius, alguns dels quals es van retransmetre per primera vegada a França.
Aquest documental produït pel col·lectiu Vacarme (s) Films no s’emmarca en l’hagiografia de Georges Abdallah, sinó que pretén ser una eina per a comprendre (millor) el context polític i social en el qual es desenvolupa la lluita de Georges Abdallah. Un compromís que encara paga avui, en trobar-se pres tot i tenir dret a l’alliberament des de 1999. Finalment, aquesta pel·lícula mai hauria vist la llum sense la relació política que mantenen diversos membres de Vacarme (s) Films amb Georges Abdallah i el compromís d’una dècada en la campanya pel seu alliberament.
(CAST)
Fedayin, la lucha de Georges Abdallah sigue el curso de un infatigable comunista árabe y luchador por Palestina. Desde los campos de refugiados palestinos que forjaron su conciencia, hasta la movilización internacional por su liberación, vamos a descubrir al que se ha convertido en uno de los presos políticos más antiguos de Europa. Seguimos su participación en la resistencia palestina durante la guerra en el Líbano y luego en Europa dentro de las FARL (Fracciones Armadas Revolucionarias Libanesas). Lo encontraremos en Francia donde será detenido en 1984 y condenado por complicidad en las ejecuciones políticas de representantes de Estados Unidos e Israel.
Más allá del acoso judicial y político del que es víctima Georges Abdallah, la película traza una vida de resistencia a través de una serie de entrevistas en el Líbano, para encontrarse con su familia, sus parientes y excompañeros pero también en Europa. Con su abogado, sus seguidores. y personas que trabajaron con él. Hoy, tras más de 20 años siéndole ninguneado el derecho a ser liberado y a pesar de estar encerrado, Georges Abdallah está llevando a cabo una lucha esencial contra el imperialismo y el colonialismo.
(Presentación a cargo de Jann (Jean)-Marc Rouillan)
¿Por qué esta película?
El nombre de Georges Abdallah aparece regularmente en manifestaciones, artículos de prensa o en cartas de parlamentarios al Ministerio de Justicia. ¿Pero quién es él en realidad? ¿Por qué un comunista libanés de origen cristiano ha estado encarcelado en Francia durante más de 35 años? ¿Por qué los palestinos lo consideran uno de sus prisioneros? En muchos sentidos, la historia de Georges Abdallah es tanto la de una época como la de una izquierda palestina y árabe tan rica como desconocida.
A través de esta película, hemos tratado de responder a estas preguntas volviendo sobre el viaje de Georges Abdallah y, a través de él, el de la resistencia palestina. Desde la Nakba hasta el Septiembre Negro en Jordania, incluida la ocupación israelí del Líbano en 1982, explicamos cómo y por qué la causa palestina está en el centro del compromiso de la juventud libanesa en la década de 1970.
Contamos con una serie de entrevistas, en particular con su familia, personas que lo conocieron antes de su encarcelamiento pero también su abogado, ex presos políticos y varios de sus partidarios. Para plasmar esta parte de la historia en imágenes, nos sumergimos en los numerosos archivos, algunos de los cuales se retransmitieron por primera vez en Francia.
Este documental producido por el colectivo Vacarme (s) Films no se enmarca en la hagiografía de Georges Abdallah, sino que pretende ser una herramienta para comprender (mejor) el contexto político y social en el que se desarrolla la lucha de Georges Abdallah. Un compromiso que aún paga hoy, al encontrarse todavía preso todo y tener derecho a ser liberado desde 1999. Finalmente, esta película nunca hubiera visto la luz sin la relación política que mantienen varios miembros de Vacarme (s) Films con Georges Abdallah y el compromiso de una década en la campaña por su liberación.