« Tots els Esdeveniments
La inscripció és gratuïta i la podeu fer en https://focap.wordpress.com/2021/10/29/18-11-2021-acte-debat-sobre-lescolta-la-presencialitat-i-la-derivacio-en-persones-amb-malestar-emocional-a-laps-parlem-ne/
El patiment emocional és freqüent en les persones que acudeixen a les consultes d’atenció primària de salut (APS), tot i que és habitual que la complexitat i la incertesa vital i clínica facin que allò bio-psico-social quedi entrellaçat en una troca difícil de separar. A les nostres consultes, a causa de l’experiència de la pandèmia COVID que vivim des del passat març del 2020 i les implicacions en els diferents àmbits de les vides de les persones, es percep un increment aquests patiments i de la demanda d’ajuda psicològica. Aquest fet coincideix amb la implantació, per part del CatSalut, del “Programa de benestar emocional i Salut Comunitària a l’APS i comunitària”, i de l’arribada, que ja s’està produint, de psicòlegs i altres perfils professionals (anomenats referents de benestar emocional) a les àrees bàsiques de salut amb adscripció als equips d’atenció primària (EAP) per dur a terme una tasca de suport en l’àmbit comunitari.
El Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), l’any passat, va donar a conèixer un document en el qual es reflexionava sobre els diferents models de treball conjunt d’APS i Salut Mental (SM) plantejant una reflexió més enllà del debat basat en la dicotomia professionals de psicologia sí/no en els EAP. És un document a través del qual es presenta un marc teòric per aquesta relació revisant l’evidència disponible dels diferents models d’atenció (model col·laboratiu vs. model substitutiu o model formatiu, el valor de la presencialitat, l’escolta, la longitudinalitat i el vincle en l’atenció a les persones) i que considerem continua vigent encara que la concreció de la seva aplicació correspongui a la valoració de cada lloc i al moment que vivim actualment.
El FoCAP, l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria (AEN Catalunya) i la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) proposem un acte-debat, tenint com a punt de partida aquest document, per reflexionar sobre l’escolta, la presencialitat i la derivació en persones amb malestar emocional. L’acte tindrà lloc el pròxim dia 18 de novembre 2021 a l’Ateneu Enciclopèdic del Raval de 18.45h. a 21h. Comptarem amb la participació de professionals d’APS, de SM i ciutadania (representada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona), a qui s’ha proposat un primer diàleg a partir de les següents preguntes:
Considerant l’escolta com una de les principals habilitats i una tasca activa en l’atenció i vincle assistencial, quina diferència hi ha en el fet d’escoltar del/la professional sanitari? Què és el que ell/ella escolta, que és molt important, tal vegada complex, però no convé dur-ho al/la psicòleg/a? Pel que fa a les derivacions a salut mental, sempre és delicat el moment del canvi de professional. Com l’acompanya el/la professional de la salut? I, per altra banda, ha canviat el tipus de derivació després de la pandèmia?
A continuació, s’obrirà el debat a les persones assistents que esperem que sigui molt enriquidor. Desitgem que l’acte sigui d’interès per a professionals i també per a les persones que treballen des de les comunitats per una millor comprensió del patiment emocional i una millor atenció sanitària.