MANIFEST de l’Ateneu Enciclopèdic Popular /Centre de Documentació Històric Social pel recolzament del veïnatge del Raval tinc CAP Raval Nord a l’edifici conegut per La casa de la Misericòrdia

L’AEP-CDHS, institució cultural lligada a la vida de la Barcelona popular des de fa més d’un segle i, particularment, al Raval, vol manifestar la seva solidaritat amb les treballadores del servei de salut, veïns i veïnes del CAP Raval Nord, en la seva reivindicació de la capella de la Misericòrdia per a l’ acollida del nou Centre d’Atenció Primària del Raval Nord en la seva disputa amb la direcció del MACBA.

Aquest conflicte palesa la prepotència d’una entitat de caire oficialment cultural i subvencionada amb fons públics, com ara el MACBA que, tot menyspreant les prioritats d’una població que pateix les desigualtats socials més aclaparadores, anteposa els seus interessos elitistes a les necessitats més peremptòries del barri on és allotjat.

De tota manera, sobta per sobre de tot que, atesa la naturalesa d’un conflicte que confronta les condicions bàsiques de l’atenció sanitària a la gent que viu al barri amb el gaudi del consum cultural dels passavolants, s’hagi arribat a aquesta situació sense que a ningú (Ajuntament, gestors del MACBA, artistes, etc.) no li hagi caigut la cara de vergonya. Una bona mostra, si més no, de la consciència estètica dels gestors de l’obra d’art esdevinguda bijuteria cultural i del museu com a aparador de mercaderies artístiques d’esquena a la realitat social del seu entorn més immediat.

Sigui com sigui, l’AEP-CDHS, que espera tornar físicament al barri aquest mateix any si, finalment, l’Ajuntament de Barcelona compleix el seu compromís, traslladarà l’exposició “L’any de la Canadenca” durant l’última setmana d’abril a la capella de la Misericòrdia, actualment ocupada per la Plataforma CAP Raval Nord, com a gest cultural actiu de suport a les reivindicacions de l’ esmentada Plataforma.

Barcelona, 21 d’abril de 2019