Presentació llibre per Gil Toll, “El Diluvio, la prensa y la Segunda República


Ens trobem en els primers passos de l’Ateneu Enciclopèdic i convocar un esdeveniment encara pot representar un exercici d’aprenentatge no sempre en la bona direcció, però l’oportunitat comença i el nostre lema és i sempre serà compartir el coneixement i curiositat ens empenyi.
Dit això
Ahir amb la presentació de Gil Toll acompanyat per l’editora Anna Monjo, va ser un exercici de compartir el coneixement i despertar la curiositat, d’un Diari, “El Diluvio” que va informar d’una manera coherent durant més de vuitanta anys als barcelonins que d’alguna manera buscaven la informació i opinió de les periodistes cabdals del seu moment, amb clares referències a les figures del republicanisme i del federalisme així com el suport en moltes ocasions a les plomes del moviment llibertari o a les denúncies que es produïen en la difícil quotidianitat als carrers de la convulsa ciutat Barcelona. I què acaba el 1939 com tantes altres històries que als catalans, Barcelonins, el gener de 1939 el feixisme va tallar de cop la vida i tota Espanya es convertí en una enorme presó.
Gil Toll, expert en tot el que fa referència a la Premsa d’aquest país entra a través d’aquest llibre seu publicat dins de les col·leccions de l’Editorial Icària.
Així també va recollir segons en Gil més de 3500 entrades sobre l’Ateneu Enciclopèdic i les seves activitats durant tots aquells anys, que segurament algun dia, a no tardar haurem de capficar-nos com a secció d’Història de l’Ateneu Enciclopèdic en saber que es deia a cada moment sobre els nostres ateneistes referents.
Com les clares referències com diari república que era, com la fundació d’Esquerra Republicana, Macià, Companys, així com de les plomes o direcció que més contingut va volgué ressaltar com són les figures de Manuel Lasarte Arán, Eduard Sanjuan, Àngel Samblancat, Jaume Claramunt Mesa, etc. I també tinguérem l’oportunitat de personatge que d’una manera o altra estigueren implicats en el projecte comentar alguna cosa de l’Ateneu Enciclopèdic Popular en aquell temps, com per exemple Amadeu Hurtado, Albert Bastardes, Pérez Galdós, Unamuno, Ramiro de Maeztu i Ramón Gómez de la Serna, així com a preguntes de l’audiència (que no foren poques en el diàleg debat) sobre les dones periodistes que participaren en el “Diluvio”, però no vaig agafar-hi notes i ara mateix soc incapaç d’afegir en aquest petit comentar-hi un de sòl nom, dels comentats i ressenyats, que es produïren sobre dones periodistes al “Diluvio”, pel que demano disculpes pels meus lapsus.
No em queda més que donar-hi les gràcies a Gil Toll i Anna Monjo per acompanyar-nos una estona amb la nova aventura de l’Enciclopèdic i per descomptat a totes les persones que s’aproparen per participar en aquest acte.
Pels curiosos i aprenents de l’història val la pena tenir aquest llibre com a referència
Salut
Manel Aisa