La Secció d’ Història de l’Ateneu Enciclopèdic /CDHS, Taller sobre Ateneísme

Taller d’Història de l’Ateneïsme

Al llarg del mes de novembre de 2021. Inici: dilluns 8 de novembre, sempre que hi hagi quòrum.

Les sessions es faran els dilluns i dimarts de novembre, de 19 a 20 hores, i sempre que no trepitgi altres activitats de l’Ateneu com presentacions de llibres (o, com en el cas de dimarts dia 9, pel Cine Club de l’Ateneu). En tal cas, s’acordaran les noves dates.

Taller gratuït que es realitzarà a l’aula Llibertat Ròdenas o a l’aula Conxa Pérez

objectius conèixer una mica millor com eren els ateneus el primer terç del segle,i despertar la curiositat pel coneixement; podria fer-se un altra sessió sobre els ateneus llibertaris als anys 70.

1 sessió ¿què és un ateneu?, ¿d’on ve, el nom d’Ateneu?,
2 sessió Ateneu diferents classes d’ateneus
3 sessió Ateneu Enciclopèdic
4 sessió Ateneu Enciclopèdic
5 sessió Ateneus Llibertaris (joventuts llibertàries)
6 sessió Ateneus Llibertaris (joventuts llibertàries)
7 sessió ateneus esperantistes.

Secció d’Història Ateneu Enciclopèdic
Tornar a impulsar una secció com la d’ Història és al meu criteri importantissim per la salut de l’Ateneu Enciclopèdic i del CDHS, no solament això, sinó també obrir el ventall i tenir la possibilitat d’escoltar altres veus , segur sempre molt escaients e interessants, i sobretot instructiu.5
La Secció d’Història, sempre s’ha caracteritzat per la seva vinculació a la nostra Biblioteca Hemeroteca arxiu CDHS, amb la qual en temps passat varem arribar a editat nombroses publicacions , sols o amb coedició editorial, quasi tot relacionat amb el moviment obrer i la seva vessant llibertària, segur què ja tindrem ocasió de comprovar totes aquells il•lusions impreses i passades i retornar ha actualitzar el que calgui.
També son importants les nombroses exposicions itinerants que hem arribat a dissenyar ,que en el seu dia van fer uns recorreguts importants per tota la geografia espanyola e inclòs d’Europa, aquestes exposicions portaven les temàtiques de “L’Escola Moderna i Francesc Ferrer i Guàrdia”, passant per “Salvador Puig Antic i el Mil” que s’ha tingut que refer-se en més d’una ocasió o , “l’ efervescència social dels anys 20, Barcelona 1917- 1923”, o la mateix de la ”Premsa llibertaria de clandestinitat 1939-1975” , o aquella que recorda “els anys de l’Ateneu Enciclopèdic” sempre compta’n amb la documentació sorgida del CDHS, i altres exposicions, etc.
Així com també la Revista “Enciclopèdic “ que de moment ha arribat fins el numero 43 i que guarda relació amb totes les persones que convoquen al mateix CDHS-AEP, ara potser toca refermar un nou equip d’edició de l’Enciclopèdic que reculli bona part del que passa al nostra entorn.
Segur, que ha arribat el moment de posar-hi en valor de nou, aquest vell projecte i adaptar-lo a les noves circumstàncies tant de l’Ateneu Enciclopèdic com de les persones què puguin estar-hi interessades en aquesta nova aventura, en ple segle XXI
Per això obrim un ventall perquè les persones encuriosides per la història puguin acompanyar-nos en la nova aventura i aquell què d’una o altre manera vulguin ser partícips no dubti en col•laborar
Obrir el ventall a la investigació, o bé la col•laboració amb el CDHS , participar en Taller d’estudi , per exemple sobre “La Autogestió”, “Municipalisme”, “ Cooperativisme”, “l’ autoorganització”, etc.
Per això res millor que recuperar la Secció d’ Història de l’Ateneu amb totes les iniciatives de memòria que avui dia apareixen al nostra voltant.
I per acabar solament, deixar un apunt per la secció Literària, no ens oblidem d’ella , perquè en qualsevol moment serà qüestió de recuperar-la , amb altres referents si és necessari.