Exposició i xerrada sobre la vida i obra d’Antoni Téllez Solà, a l’Ateneu Enciclopèdic

Exposició i xerrada sobre la vida i obra d’Antoni Téllez Solà

Ahir dia 6 de novembre de 2021 a l’ateneu enciclopèdic vàrem tenir un temps per parlar d’en Antonio Téllez, llàstima que per indisposició no va poder participar en Tomàs Ibáñez, company coneixedor d’Antoni Téllez de la seva trajectòria, com a militant llibertari , com a persona i historiador del moviment llibertari, home clau en la recuperació de la memòria del moviment llibertari, sobretot en temps de repressió del feixisme espanyol al termini de la guerra civil i tota l’etapa franquista.
Bé Manel Aisa va fer una introducció, no solament del personatge sinó també de l’ambient fosc del moment tants durs de repressió, dels anys 40 i 50, però també dels altres homes què vàrem arribar a conèixer, com foren en Liberto Sarrau , Diego Camacho, etc i de projectes sobre la lluita i repressió d’aquells anys del franquisme pròxims a editar.
En Ricard Vargas Golarons parla durant una bona estona biografiant la figura de Téllez, des del seu naixement a Tarragona fins a la seva mort a Perpignan, amb moltes dades i elements nous per continuar investigant, també va tenir temps de posar sobretot, sobre la taula a les figures emblemàtiques de la resistència llibertària dels anys 40 i 50 del segle passat com foren SabatéFaceries i la figura de Ponzan. Tot molt emotiu continua amb un relat força entenedor.

Després Patric ex de l’editorial Virus va llegir els passos que van seguir per l’edició dels llibres d’Antoni Téllez i la seva vinculació amb editorial Virus, ja que sembla que van tenir moments de tota mena, uns gratificants i altres difícils, el que si va destacar l’emoció d’Antoni Téllez el dia que va veure publicat per Virus el llibre de Ponzan, una història amagada que donava imatge a una vida espectacular de generositat que quedava completament amagada als ulls d’una societat que es mostrava indiferent a les històries de lluita per la dignitat que tant havia lluitat en Téllez per donar a conèixer, després Ru de 9barris va llegir tres textos tant de Faceries, com de Téllez i d’un dels guerrillers gallec que va conèixer a París .
Per acabar els convocats van poder preguntar i dir allò que pensaven sobre la situació d’aquell moment, el tema de les edicions llibertàries i la seva no llenç fàcil distribució.
Ja arribada la nit, esperant que Tomàs Ibáñez es recuperi aviat i poder reprendre el debat en qualsevol moment.

Tot i ser un dia en què Barcelona estava de Mani contra els especuladors, en aquest cas de les elèctriques, la sala estava amb bon aspecte, amb més de trenta persones que participen del debat.
L’editorial Virus i Descontrol, deixaren una mostra de les edicions sobre el maquis i d’en Tellez per què els companys, que optin en mirar-se-hi en calma l’exposició que restarà a l’ateneu enciclopèdic fins al 25 de novembre pugui gaudir de la seva lectura i fullejar-se els llibres amb tranquil·litat.
.
Gràcies a tots per participar

i recorda recolzar l’ATENEU ENCICLOPÊDIC
si us plau
col·labora amb l’Ateneu Enciclopèdic /Centre de Documentació Històric Social
necessitem la teva col·laboració per fer una entitat culturalment i socialment amb caràcter
per donar contingut a totes les iniciatives amb determinació.
col•labora tant econòmicament com aportant els teus projectes.
fes-te’ns soci de l’ateneu enciclopèdic pots fer un ingrés al número de compta corrent de l’ateneu enciclopèdic, Centre de Documentació Històric Social (pregunta per la compta)
recorda que com a Centre de Documentació Històric Social celebrem el 44 aniversari
i com ateneu enciclopèdic 119 anys.
salut
Manel Aisa Pàmpols