Presentació Ateneu Enciclopèdic “Técnicas humildes,para el siglo de la gran prueba”. D’Adrián Almazan

Hem tingut un bon debat amb la presentació del llibre “Técnicas humildes para el siglo de la gran prueba“. D’Adrián Almazan.

L’autor del llibre ens ha fet una aportació general de bona part de les etapes de la Humanitat i el desenvolupament en les seves diverses situacions a cada una d’aquelles èpoques i la seva tècnica, tant de l’època dels primers cristians, fins a la Il·lustració, les seves aportacions a la modernitat del seu temps, i per descomptat l’arribada del segle dinou i vint amb tota l’allau de reflexions entorn d’aquelles societats pre capitalistes i capitalistes a veçar i la lluita de classes implícita del moment.
Sempre tractat de diferència entre Tècnica i tecnologia, a on l’autor en més d’un moment deixar clar inclús amb exemple, que no tenen per què ser el mateix.

Cal destacar la tecnologia com un element polític a debatre, el seu comportament democràtic o no, i per descomptats, els nous tecnicismes donats com a bons d’entrada, ja pel sistema que cada vegada ens interclassificat per fer de nosaltres un ésser dòcil i submisos.
Les grans corporacions de la tecnologia actual, i el seu comportament com la idea de donar una tecnologia per bona, en el temps de la digitalització.

Una mirada al Progrés, però, ¿quin progrés?

Bé, el debat tot i ser enriquidor, a estat ric i aleshores divers i una mica dispers, sobretot en alguns moments, però en general molt interessant i en ganes de tornar-hi, la majoria dels tertulians, almenys aquesta era la sensació.

El debat per moments, potser s’ha anat a lo tangible, que poden ser les realitats existents de cadascú dels tertulians, amb diversos exemples com podien ser la realitat alhora de la necessitat de connectar amb les institucions, per un tràmit, simple i senzill, que ara ha de ser telemàtic i supercomplicat inclús pels mateixos experts en informàtica, o la moguda del Bus del barri del Poble Sec i les iaies usuàries, i el calvari que les institucions preparant per elles, o l’experiència de la regidoria d’Horta amb una tablex, per gent ja feia temps jubilada, que no tenia cap preocupació d’introduir-se en aquest ambient, o experiències de difícil lectura que avui dia s’estan donant en alguns instituts de Barcelona i voltants a on estan sorgint noves iniciatives pel debat, projectes amb comissions de reflexió sobre diversos temes, etc.
També, una infinitat de preguntes, sobre el que entenem sobre “Democràcia” o les mateixes actuacions del Sotwarre Lliure, etc.
Per acabar amb aportacions, més centrades, tant d’una necessita de sobreviure a les noves tecnologies, sobretot a partir de la reflexió del títol ” el siglo de la gran prueba“, a on, ja trobem el debat que ens porta als temes centrals del moment, del col·lapse, el canvi climàtic.

El que queda clar, és que el capitalisme no és qui ens pot treure d’aquesta situació de crisis permanent i en el punt en què ens trobem, ni del col·lapse, ni del canvi climàtic.

Perquè entre altres coses, aquesta situació l’ha provocat el mateix sistema capitalista. Per acabar amb una reflexió de gent del “grup suport mutu” que llança una reflexió sobre la necessitat d’obrir horitzons i no caure en l’anècdota del quotidià, perquè perdre’s en aquest debat impedeix avançar.

Manel Aisa Pàmpols

i recorda recolzar l’ATENEU ENCICLOPÊDIC
si us plau
col·labora amb l’Ateneu Enciclopèdic /Centre de Documentació Històric Social
necessitem la teva col·laboració per fer una entitat culturalment i socialment amb caràcter per donar contingut a totes les iniciatives amb determinació.
col•labora tant econòmicament com aportant els teus projectes.
fes-te’ns soci de l’ateneu enciclopèdic pots fer un ingrés al número de compta corrent de l’ateneu enciclopèdic, Centre de Documentació Històric Social (pregunta per la compta)
recorda que com a Centre de Documentació Històric Social celebrem el 44 aniversari
i com ateneu enciclopèdic 119 anys.
salut