Els ateneus llibertaris en temps de la transició, a propósit del llibre d’Xavier Oller

Avui 20 de gener a l’Ateneu Enciclopèdic amb la Secció d’història de l’AEP/CDHS

Teníem moltes ganes de poder seure una estona i xerrar, sobre el treball de camp que en Xavier Oller ha fet durant un grapat d’anys.

D’entrada, ens ha fet una mica d’història de com va anar-hi el tema de decidir com i perquè fer aquest llibre, que amb el temps ha adquirit un considerable volum. (542 pàgines).

El fet que ara farà més de quinze anys el metge li donava poc temps de vida,
aleshores, ell va creure que el temps que li quedava valia la pena dedicar-lo a escriure aquella història que ell hi havia viscut, i d’alguna manera molts dels que hi havia a la sala havíem compartit.

Tot i les pandèmies d’avui, tot i el difícil que és i les poques ganes, que generalment el personal te de debatre, avui la cosa estava latent, ja que d’alguna manera parlàvem dels ateneus llibertaris durant la transició, transacció, qüestió que d’alguna manera forma part del nostre ADN dels últims quaranta anys.

Que d’alguna manera, és un període que encara no ha acabat com ve ha dit en algun dels moments de la xerrada el mateix Xavier Oller, evidentment pels llibertaris la transició encara no ha acabat, des de sempre hem comentat aquesta anomalia, d’una democràcia basada en l’engany a on van patir la mort més de 500 persones com s’apuntava en la xerrada.

Però sabem que les necessitats obliguen i sabem que és temps de debat i reflexió, però també és temps de fer, de crear noves consciències i d’alguna manera les experiències d’aquell moment, considerem que són eines no solament per recordar nostàlgicament, sinó, més aviat per treure reflexions de com van començar les coses en un moment de canvi i il·lusió.

S’ha parlat de tot, avui la gent del Poble Sec ha pogut marcar la seva trajectòria, sintetitzant molt i fer el recorregut dels seus quaranta-dos anys passen de l’ateneu llibertari fins al Poble Sec, hi havia també gent d’un ateneu llibertari del Clot, que ara no recordo el nom, i per descomptat, també s’ha comentat el funcionament d’una coordinadora d’ateneus que fou tota una experiència de la qual al final podem assegurar que van sortir iniciatives com la pròpia de la interrelació informativa quan encara no sabia no existia internet o l’apassionant aventura d’una revista com fou “ANA” agència de notícies, també del Col·lectiu Llibertari del barri St. Antoni /Chino i naturalment de l’Ateneu de Gràcia, La Sedeta, i amb la recança que no teníem ningú de l’Ateneu de Sans ni d’altres indrets com Nou Barris, o dels voltants de la ciutat com hi havia en els barris perifèrics,

Segons en Xavier Oller hi havia a Barcelona 32 ateneu Llibertaris, encara que alguns no van arribar a dir-se mai llibertaris o fins i tot van passar una petita transició abans no van decidir de dir-se llibertaris, en , també naturalment hem parlat de l’enciclopèdic, i de les moltes realitzacions que van arribar a fer el moviment dels ateneus llibertaris amb l’ocupació, abans que arribes l’any 84 els Okupes amb k.
En definitiva ha estat per mi, i altres tan apassionant el debat que no ens hem adonat i ja era hora de plegar i ni tan sols, hem realitzat la foto de rigor, és per això que hem d’agafar-hi una foto d’arxiu d’en Xavier que il·lustrat una mica aquesta ressenya, en definitiva, tot i ser un temps que van passar amb certa ràpides, és un temps apassionant que vàrem viure amb molta intensitat i avui tot i xerrar abundantment ens hem deixat moltes coses per continuar.

salut
Manel Aisa Pàmpols