Debat Taula rodona detenció de 46 membres de la FAI el 30 de gener de 1977

Ahir a l’Ateneu Enciclopèdic , Sala Margarida Xirgu,  Organitzat per la Secció d’hisgtòria AEP /CDHS. Taula rodona, debat,  amb el recordatori de la caiguda  del 30 de gener de 1977, ara fa quaranta-cinc anys vàrem tindre temps de fer un petit tast d’allò que el moviment llibertari a Barcelona i altres indrets es va trobar, en el seu viatge a la modernitat de la transacció d’un règim que va continuar amb les mateixes dinàmiques repressives que l’anterior. És a dir, amb la mala llet de sempre, aquell 30 de gener del 77 en Eliseu Argente va recordar que un dia abans l’Estat havia decretat un Estat d’Excepció amb el que tot això implicava, per diversos actes ocorreguts a l’Estat, principalment a Madrid.
Tot i que era un moment de troba de sortir de la clandestinitat encara que es tractés de la FAI era un moment en què estàvem a les portes de la legalització de Partits i sindicals, encara que això no va passar fins al maig del 77, faltaven aleshores alguns mesos.
A la sala, havia alguns dels detinguts d’aquell dia encara que proporcionalment no gaire, si no vaig errat, eren uns cinc, a més de familiars, com era la neboda d’Alorda un destacat militant d’exili que venia en representació com altres, aquells dies.
Cal destacar com aquells dies, s’havien fet moltes reunions i no hi havia grans mesures de seguretat per què no es considerava una reunió clandestina abans tot el contrari, era una reunió com feien altre sector de la CNT en aquell moment que es trobaven amb força tranquil·litat, amb molta pugna per ocupar els llocs de poder de la central anarcosindicalista, recordem que quan es va crear la CNT al congrés de Sans hi havia vint-i –tants grups que es reivindicaven els hereus de la central anarcosindicalista, aquesta reunió era doncs basta’n oberta i no tenia les mesures de seguretat.
També en Didac Piñero va poder parlar obertament de la repressió que van patir durant divuit dies a la Via Laietana, a ell com al grup de Faistes que venien de Múrcia els van voler implicar en la descoberta d’un amagatall d’armes.
Uns més que altres, però el que sembla evident que la policia a Via Laietana va practicar la tortura, tant física com psíquica amb els detinguts, sobretot amb els més joves.
També va haver-hi referències, a tot el moviment llibertari del moment, i de passada als grups organitzats en aquell moment, i les vagues de Benzineres, i de la militància activa que provocava en aquell moment la gent de l’ateneu llibertaris, que era la que dinamitzava en molts moments de l’agitació llibertaria.
En qualsevol cas en van continuar proposant trobades com la d’aquest 31 de gener per continuar debatí i xerrant sobre els fets d’un moment àlgid de la història de l’anarquisme català i espanyol.
Segurament queden altres coses en el tinter, això no obstant, igual com es va suggerir el mateix Eliseu Argente de fer un bon article a la revista de l’enciclopèdic en el seu proper número.

Bona Lectura
i recorda recolzar l’ATENEU ENCICLOPÈDIC
aquest any celebrem el 120 aniversari de l’Ateneu Enciclopèdic i el 45 del Centre de Documentació Històric Social.
si us plau,
col·labora amb l’Ateneu Enciclopèdic /Centre de Documentació Històric Social
necessitem la teva col·laboració per fer una entitat culturalment i socialment amb caràcter per donar contingut a totes les iniciatives amb determinació.
col·labora tant econòmicament com aportant els teus projectes.
Fes-te’ns soci de l’ateneu enciclopèdic pots fer un ingrés al número de compte corrent de l’ateneu enciclopèdic, Centre de Documentació Històric Social (pregunta per el num. compte)
salut
Manel Aisa Pàmpols