Noves edicions de l’Ateneu Enciclopèdic /CDHS

Recentment, hem editat dos petits llibres que podem fer-vos arribar a la vostra adreça  per correu postal

-Les Cartes d’en Jan Mero (1938) Història familiar e Can Mero, de l’Arboç del Penendès a l’any 1938. Edició a càrrec de Pep  Castells , 189 Pàg….. 6 €.

-Francesc Layret: Entre l’Ateneu Enciclopèdic i el seu republicanisme de Manel Aisa Pàmpols, 114 pàg  …. 5€.

Comandes a  ateneu enciclopèdic /Centre de Documentació Històric Social

activitatsaep@gmail.com

Passeig de Sant Joan 26 1er 1ª.  08010 Barcelona

Reina Amàlia 38 baixos  08001 Barcelona

Previ pagament per transferència bancaria

La familia de Cal Mero de l’Arboç

De la correspondencia que hem trobat es dedueix que la familia, durant 1938, la formaven al voltant d’en Jan Mero en Ramon escarrà Illa i la seva esposa Eutàlia Urgell, els seus pares. Els seus germans Ramon, Josep la Matilde i la Lola. El seu cunyat, el marit de la Matilde, en Francesc Vallverdú, pares de la María Teresa Vallverdú Escarrà. Hi ha unes cartes d’uns tiets de Reus, l’Antoni i la Paquita.

Posteriorment, de les cartes d’en Ramon escarrà Illa, des d’storga, es dedueix que la familia augmenta amb, almenys, una cosineta per a la María Teresa, filla d’en Josep Escarrà.

 

———————————

 

Franceasc Layret Foix fou un dels homes clau dels primers anys del segle XX a la Barcelona efervescent, on les lluites sindicals i socials establiren un pols entre els obrers i els patrons burguesos que donà com a resultat un fort enfrontament de lluita de clases.

Francesc layret, en aquell començament de segle XX, propicia i dona les eines necessàries perquè aquells que no tenien estudis i, per tant, havien de guanyar-se la vida amb les seves mans, que els mancaven les oportunitats per adquirir coneixement, es poguessin formar.

Per a això la creació d’Ateneus com l’Ateneu Enciclopèdic el 1902, per donar aquestes eines de coneixement als obrers per a , d’aquesta manera, contrarestar el discurs dels patrons i de la dreta catalana.