Butlletí ,”Els dos de jener” núm 2 , 15 de Jener de 1918, Artés (Bages)

el dos de Janer Artés nº 2 , 15-1-1918El dos de Janer Artés 2 , 15-1-1918

És un goig poder llegir ara com ara un butlletí com aquest, perquè segur que hi ha molt aprendre’s, i més si ets de la zona a on es va editar , Artés, Bages, molt a prop de Manresa, no és el meu cas, bé hi ha un xic de més quilòmetres a on jo vaig néixer, però igual no és el cas i la curiositat envolta a les persones curioses d’arrel del món. En tot cas, ja diran, si és que alguna cosa han de dir: Ara parlem de la revista o millor Butlletí: “L’imperi dels vuit dies”, a les cinc de la tarda en un moment de vigília a la Nit de Nadal és nit de canvis, sí, el moment dels canvis d’autoritats, la nit d’observar com se’n van a trobar l’escalforeta de l’autoritat ben sentadeta en les cadires de braços de la casa de la Vila, arriba el dia primer d’any i s’ha de deixar la cadira, i hagueren de fer solemne entrega d’els seus atributs de comandament en els homes (dones), elegit de nou per la suprema voluntat del poble, i així anomena els nous mandataris,

“Records del Poble”, “La Festa del dos de jener” aquest any de 1918 és un goig veure com se celebra la Coberta de la Fàbrica Nova. (hi ha foto)

“De la vida artesanenca , Les idees i l’amistat” “Elegia de la Fira”, “El misteri del cafè Vell” a on sembla que va tenir lloc un esgarrifós crim encara no aclarit en absolut que recorda els comptes d’Edgard A. Poe , que sens dubte posa i escalfa les neurones en passar per carrer Ample d’Artés

“Sant Antonio Glorfós” una festa ja per tradicional molt arrelada a la gent d’Artés que no sabem si encara es conserva, enguany (1918) sembla que hi ha diferents criteris per a on celebrar o bé al Casino o al Cafè Nou.

“L’Associació en l’agricultura”, els pagesos de l’aleshores ens posem al dia de la seva inquietud i les esperances i desesperances veien l’evolució de les collites.

Rondalles “Un gat lleuger”.

I per acabar un tros de “Xerrameca” per saber un xic més del dia a dia d’un magnífic poble de les seves activitats , i per aixecar la veu i dir que estem aquí, i no parem d’estar aquí.

Espero que trobeu interessant , aquest modest Butlletí, però alhora extraordinari, si no és així ja direu

Salut , alegria i una mica d’anarquia
i recorda recolzar l’ATENEU ENCICLOPÈDIC
aquest any celebrem el 120 aniversari de l’Ateneu Enciclopèdic i el 45 del Centre de Documentació Històric Social.
si us plau,
col·labora amb l’Ateneu Enciclopèdic /Centre de Documentació Històric Social
Necessitem la teva col·laboració per fer ateneisme.
Participa ens els debats que són cursos de formació, aprèn a escoltar i quan sigui l’hora dona la teva versió.
Necessitem una mirada crítica per crear un nucli de reflexió i opinió important,
Ateneu Enciclopèdic és una entitat culturalment i socialment amb caràcter per donar contingut a totes les iniciatives amb determinació.
col·labora tant econòmicament com aportant els teus projectes.
Cal Funcionar per assemblea general i una bona junta, que tingui capacitat i dinàmica per generar esdeveniment culturals i socials de projecció, amb humilitat i l’horitzó traçat.
Fes-te’ns soci de l’ateneu enciclopèdic pots fer un ingrés al número de compte corrent de l’ateneu enciclopèdic, Centre de Documentació Històric Social (pregunta per el num. compte)
salut
Manel Aisa Pàmpols