Claudio Venza ens ha deixat avui a la seva ciutat natal, Trieste. Un amic de l’Ateneu Enciclopèdic que marxa

Trobada de l’Ateneu Enciclopèdic, cap al 1997: Antonia Fontanillas, Concha Liaño, Manel Aisa, Claudio Venza i Doris Ensinger.

El 27 d’octubre, a casa seva, a Muggia, ha mort Claudio Venza, ha desaparegut però no s’ha esborrat el seu somriure. Un imprescindible a conferències o xerrades, a la Universitat, al carrer, a la recerca, com a persona i com a militant anarquista, com a savi i activista.

Impulsor del moviment estudiantil a Trieste, en el ’68, era  militant del Grup Germinal i de la Federaziones Anarchica Italiana.

Com a investigador, docent i escriptor, com a divulgador, ha format part, entre d’altres moltes coses, de diversos grups de recerca: “Guerre civili in età contemporánea”,“Le guerre civili di Spagna” i “Per il Dizionario biografico degli anarchici italiani”, a les universitats de Pisa, Florència i Trieste. Codirector de la revista “Spagna contemporanea” i part del Comitè Científic de “Rivista Storica dell’Anarchismo”. No hi ha espai aquí per a totes les seves obres i treballs, sempre en la recerca i difusió de l’Anarquisme.

Un dels primers companys que vàrem conèixer, ara ja farà més de quaranta anys, quan venia per Barcelona per connectar i buscar lligams amb històries del passat, assabentat que l’anarquisme dels Apenins i l’Italià estaven connectats amb la Guerra Civil, per exemple, amb els que van venir, com la Columna Malatesta al Front d’Aragó, a Osca.

Un amic de l’Ateneu Enciclopèdic des del primer moment que, al menys un cop l’any venia a Barcelona per conèixer millor aquella història del 36 que tanta tinta continua omplint encara, pàgines i pàgines de passions i il·lusions, moltes inconcluses.

No són poques les trobades amb Claudio Venza des de la distància curta, en els debats a casa d’Abel Paz, on durant molts anys va pernoctar, que podien ser fins a altes hores de la matinada. O en les iniciatives de l’Ateneu Enciclopèdic sobre aspectes de la Revolució, la Guerra Civil, les col·lectivitzacions, etc.

Gràcies Claudio!

https://www.triesteprima.it/cronaca/claudio-venza-lettera.html

https://fal.cnt.es/ha-muerto-claudio-venza/