Centre de Documentació Històric Social

El catàleg del CDHS forma part de la Xarxa de Biblioteques Socials i s’està treballant per incorporar-hi tots els documents. Pot consultar-hi els que ja han estat catalogats, i també accedir als que estan digitalitzats.També pots consultar els catàlegs que et deixem a continuació. Si vols venir a visitar l’arxiu, possa’t en contacte amb nosaltres utilitzant el formulari que trobaràs al final de la pàgina, indicant la referència que vols consultar.


The list of digitized anarchist periodicals (lidiap 4.0) joined the group of bibliographic services of FICEDL. Recurs digital amb publicacions digitalitzades:

lidiap.ficedl.info


Formulari de contacte

  El teu nom (obligatori)

  El teu email (obligatori)

  Assumpte

  El teu missatge

  Ja hi som amb l’Ateneu Enciclopèdic /CDHS a Reina Amàlia 38, però continuant també a Passeig de Sant Joan 26 1r 1a en espera del local definitiu què està projectat amb què algun dia serà “Can 60” un equipament d’Habitatges i de memòria.

  El Covid-19 o potser la seva variant de Covid-21 Ómicrom, i altres variants que continuant afectant la vida del nostre entorn, i els sistemes de controls que ens envaeixen el nostre terreny, ens ha impossibilitat avançar en allò que cal, i que no és més que dignificar la vida del nostre entorn, ara que més que mai cal organitzar-se per afrontar els reptes d’un canvi de model de gestió de les nostres vides, i res millor a incidir en la manera d’organització en l’àmbit municipal i per l’autogestió.
  Mentrestant, el Centre de Documentació Històric Social continuarà físicament amb els seus papers a Passeig de Sant Joan 26 1r 1a. El repte ara és una mica més gran, però espero que amb l’ajut de molts tirem endavant tot el seu conjunt de projecte, com poden ser la informatització com la digitalització. Amb aquest apartat de digitalització hem de comentar que ja tenim un bon grapat de documents de petit format que els nostres amics i companys podem baixar-se des de la nostra pàgina web i que formen part del nostre patrimoni i que ara podem compartir amb els altres..

  Però ara hi ha de nous projectes. Entre tots dos locals igual podem crear un centre d’estudis que ens doni l’oportunitat d’interrelacionar el coneixement principalment de l’anarquisme i les accions socials de base, a partir de tallers d’història, sociologia, etc. Què crec ens poden donar una més consistent eina pel coneixement individual i col·lectiu, molt diferenciat de les xarxes socials d’avui en dia que tot és molt manipulat i efímer.

  Ens trobem en una nova cruïlla, és una nova situació llargament esperada, però no excepte de dificultats, penso que ara encara més, sobretot amb el tema de les noves mides de distanciament social que juguen en contra de la nostra projecció i de manera de ser, socialment oberta.

  Així doncs, amb cent vint anys de travessia l’Ateneu Enciclopèdic encara parteix de la mateixa idea dels seus orígens, els primers socis, aquells que l’any 1902 decidiren crear l’Ateneu Enciclopèdic/Centre de Documentació Històric Social per autoeducació dels mateixos obrers pels obrers, com deia Layret “La finalitat immediata de l’Ateneu Enciclopèdic, és la instrucció i sobretot la instrucció dels qui, per viure de les seves mans, es veuen privats d’ella, aspirant a ser, amb el temps, una veritable Universitat popular”.
  Ara potser què hi ha una altra manera d’entendre aquesta reflexió d’en Layret, però no deixa de ser una reflexió que és contrarestant a una altra frase que més d’un catedràtic ha dit en més d’una ocasió “La Universitat està entre nosaltres per crear tontos ùtils”

  Aquells homes i dones que l’any de 1902, després d’una vaga general desastrosa pels interessos de la classe treballadora, aquells obrers reflexionaren i entengueren que per canviar alguna cosa , en definitiva per vèncer l’enemic un havia de formar-se socialment i culturalment i en això varen iniciar el camí, homes com Lluís Bulffi el seu primer president, Francesc Layret, Eladi Gardó i un llarg etc que el trobaríem en Salvador Segui, Joan Amades, Andreu Nin, Eduard Vivancos, Víctor Alba, Joaquim Maurin, Margarida Xirgu, Maria Baldó, Ada Martí, Josep Comás i Solà, Joan Salvat Papasseit, Josep Maria de Sucre, Plàcid Vidal, Felip Cortiella, Dídac Ruiz, Max Bembo (Josep A Ruiz) , Joan Bardina, Amadeu Hurtado, Lluis de Zulueta, Emili Tintorer, Pere Coromines, Josep Tubau, Albert Bastardas, Albert Carsí, Cebrià de Montolui, Manuel Ainaud, Anna Canalias, Oliver Clara, Sebastià Giralt, Pere Bosch Gimpera, Leonor Serrano, Rosa Sensat, Jaume Aiguader, Oliver Clara, Ambrosi Carrión, Francesc Curet, Josep Maria Francés, Eugeni d’Ors, Maria Solà Ferrer, Joaquim Xirau, i molts més.

  Ara com ara, amb la nostra pròpia identitat necessitem retrobar-nos amb tots aquells que ens van precedir, el camí és ampli, obert, però crec que molt necessari i no limitar-nos a un període concret, que fou força interessant a on hi ha moltes lectures encara per esbrinar, però sens dubte, causa de tot un precedent anterior.


  Ara, són uns anys aquests que la Memòria Històrica necessita institucionalitza-vos-hi per protegir-se de la mala gestió del sistema, és a dir, del mal que es va fer aquella transició que no fou més que una transacció que ara en molts dels seus aspectes paga un rebut d’aquella vendetta.


  Bé, Ateneu Enciclopèdic Popular/CDHS, mai ha cregut massa en la Memòria Històrica com a tal, i de fet sempre s’ha vist com una oportunitat política d’aquells que es diuen democràtics, aquells que sempre adjetivitzant i reglamentant amb la qual cosa l’únic que fan és esbiaixà les llibertats.


  L’Ateneu Enciclopèdic /CDHS està si no més aviat en la història dels pobles i la seva gent que són al cap i a la fi les persones aquelles que construeixen aquesta memòria i en això estem des de la Primera Internacional fins als nostres dies, més de dos segles de lluita del nostre poble, amb els inicis de la revolució industrial i el pas de les persones del camp a la ciutat, l’inici dels oficis i el gremialisme fins als sindicats combatius i les pauses inconcretes del moment. I la biologia com a canvi natural de tota generació.

  Així avui us presentem el catàleg de “Llibres, opuscles i documents” de l’Ateneu Enciclopèdic Popular/CDHS al complet del classificat fins ara amb l’excepció de la catalogació reservada a la CNT en tots aquests més de cent anys, com també queden pendents algunes altres donacions com és el cas de la donació del CEDALL (Biblioteca de Santi Soler membre del MIL) , o la de la nostra estimada i recordada companya Sònia del Rio, Sara Berenguer sobretot amb els seus llibres de poètica i creativa i Objectors de consciència, Valerie Powles que en part ja estan dins d’aquest catàleg, igual com la donació de Diego Camacho que també hi ha molta d’aquesta ja classificada que podeu trobar dins del llistat del catàleg general, igual que documents aportants per Col•lectiu Barris en lluita, Ateneu Xino, i d’altres donacions d’advocats i companys que esperant el seu moment, aixì com el seu dia eren conegudes com les caixes B, que tant van significar en altre temps. etc.

  També queda pendent fer o publicar alguns temàtics perquè el mateix catàleg tingui una lectura més fàcil i dinàmica.

  Així doncs, el catàleg dona a conèixer 25500 fitxes aproximadament de les 29800 que aproximadament consta el nostre fitxer. Aprofitem per a recordar a totes les organitzacions socials i als nostres amics que continuem recollint tot allò que és susceptible de catalogar en una biblioteca especifica com la nostra.

  Un altre dels nostres reptes , passa per la informatització i la digilitazió de la documentació, i ja que som una entitat sense ànim de luxe i amb espiri’t de servei als companys o curiosos per la història que necessiten el nostre ajut i documentació, simplement una observació, és que tingui cura de l’esforç que ha significat arribar fins a l’avui després d’un bon grapat d’anys.

  També cal remarcar que avui dia tenim a la nostra pàgina una bona referència de documents en pdf que els nostres amics poden baixar-se d’internet i guardar, i esperem que tota aquesta documentació tingui interès per tots vosaltres.

  Les dades mínimes que aportem en aquest catàleg “Llibres, opuscles i documentació i arxiu” són: Autor, títol, edició, lloc d’edició, nombre pàgines número de referència i d’ubicació en la Biblioteca AEP/CDHS comprovant que tant el títol com la ubicació estan en negreta. Esperant la vostra acceptació us vam recordar que aquest apartat és simplement una eina de treball en la qual hi ha errors de tota índole.

  Per a acabar amb el meu agraïment a tots els companys de l’ateneu que hi van fer possible aquest Catàleg: Valeria Giacomoni, Cristina Filia, Marianna Rovere, Nicola Veronesi, Pilar Laguna, Jordi, Lucca Coparoni, Isabel López Oliva, Emilie Debacker, etc.

  i recordant a tots els usuaris que avui dia estem treballant en la Xarxa Biblioteques Socials a on trobareu ja abundant documentació que procedeix de la nostra biblioteca això és fruito d’un equip què ja fa més d’un any s’està constituint i treballant voluntàriament.

  Manel Aisa Pàmpols