Guerra a Ucraïna Perspectives antiautoritaries, Debat a l’ateneu enciclopèdic ,Miguel Girau, Vicente Barbarroja, Txell Bragulat, Ermengol Gassiot, Manel Aisa

Entre l’Ateneu Enciclopèdic i ràdio contrabanda ahir 31 de març vàrem poder encetar i tirar endavant un debat que crec ha estat necessari i enriquidor, per saber a on estem en aquest moment i la necessita que hem d’organitzar-nos, actualment no tan sols amb la gent del moviment llibertari, ateneus, sindicats, cases okupes, o al que sigui sinó també amb gent dels moviments alternatius que no necessàriament tenen perquè combregar amb totes les idees anarquistes, i que el poble com a poble conegui el pa que s’adona.
La sort d’aquest debat és que sembla que va estar ben gravat i aviat el podrem escoltar per ràdio contrabanda, i esperem que formi part d’una nova manera de prendran consciència d’una part considerable de la gent, a la taula junt amb mi, i de vegades en Joel de Contrabanda, parlaren i posaren en contexts, la situació actual d’aquella part d’Europa que ara mateix està en conflicte, però també, aquells últims anys que ens acosten a alguna cosa que no presumim gaire bona.

Bé, les notes que sobre el moment vàrem recollir són breus i de vegades falten a els seus veritable contingut, i és impossible recollir amb exactitud tot allò que es va arribar a parlar, perquè hi ha tantes qüestions sobre la taula, que es fa difícil seguiries.

Comença parlant, Miguel Girau, referència la caiguda del Mur de Berlín a on va caure tot el sistema de l’URSS i entre altres coses Rússia va perdre de vista  el Mar Negre , també que tenim en compte que en aquella part del món queden uns quants dels recursos que fan girar econòmicament aquest món com és el Gas Rus , els oleoductes que el condueixen a Europa ,directament, així com Ucraïna sembla ser el Graner d’Europa , un bon grapat de cereals ens arriben des d’aquelles terres. Els interessos econòmics i geopolítics sembli evidents

També ens diu alguna cosa de la Unió asiàtica i que, per tant, Ucraïna és un invent rus. També ens dona algunes pistes del perquè ara s’ha decidit a fer la guerra , tot i que ja Crimea hi ha conflictes des de 2014.

També ens dona dades sobre la figura Europea de Merkel , com a un component de fre, en els temps que ella governava alemanys i que Putin respectava.

Per acabar parlant de què 1/3 dels ucraïnesos són de cultura russa, i un altre element nou és les armes que ara mateix està repartint Europa als Ucraïnesos, que pot ser un greu error d’Europa.

Vicente Barbarroja. Ens parla del col·lapse que tenim a sobre , que el capitalisme està incapaç d’oferir vida, i benestar als seus conciutadans , i comença recordant el cas de John Floyd , mor als Estats Units per la policia, , pel seu color de pell, les revoltes que van comportar a tot els Estats Units,

També Vicente fa una mirada retrospectiva d’anys anteriors, i ens comenta el comportament del capitalisme donant diners gratis als bancs el que en un moment donat provoca una inflació espectacular, i ens fa referència a arribar a les opinions o seguir a Antonio Turiel en temes com els del Col·lapse,

També ressalta les iniciatives com la de Teresa Forcades sobre el Covid-19, el comportament social de la pandèmia, i com ha estat tot amb el tema de la salut i el detriment de la medicina i del sistema de la seguretat Social que ha patit una regressió, d’una forma brutal, després d’uns interessos geopolítics acompanyats des de la manipulació dels mitjans de comunicació que ens han donat de tot menys informació, tot a estat brutal, es tracta de governar dins la confusió i s’ha bloquejat la capacitat d’actuar dels grups més organitzats, però l’interessats és conèixer els problemes de la gent com nosaltres, grups alternatius i anarquistes com s’estan organitzant d’una manera eficient, La revolució de la dignitat”, en el Dombas , des del 2014 la gent s’organitza d’una manera autònoma i autogestionaria, i amb això pal·liant l’actitud bèl·lica dels dos estats en conflicte.

Després Txell Bragulat va fer referència a la situació de Síria i Palestina, a on assenyala que Síria sobretot fou un camp de proves pels mercenaris russos, que ara segur es troben a Ucraïna.
Aquest personatge que consolidada la seva presència a la mediterrània a la repressió de Síria.
I ens fa un tot d’atenció quan ens diu: Hem de començar a graduar les nostres ulleres perquè necessitem visions completament diferents, i fer-nos unes noves raons d’estudi i recolzar-nos sobretot en les raons del poble i les seves de necessitats de dignitat.

També cal,  vist el que s’ha parlat a la taula i les diferents històries que ja en els últims anys ens ha tocat viure  a tot arreu, és a dir, hem vist les contínues migracions dels pobles que nos obligats a fugir de la misèria i de les guerres, com l’última dels Sirians amb una emigració de 12 milions que no van ser tractàs massa bé, potser per la seva condició de raça , pell o religió.

Necessitem una internacional dels pobles o alguna cosa semblant, les guerres com aquesta no és res més que una lluita de poder dels Estats que no les importa la seva gent, o sigui, estan contra les seves pròpies poblacions.

Per acabar la Txell com a dona no va poder d’estar-se-hi de parlar d’Emma Goldman i de l’impacte que li va representar llegir ” Viviendo mi vida” que son les seves memòries o dos años Rusia, ja que va viure a Sanpetesburg una bona temporada.

Per Acabar Armengol va començar parlant de la Vaga general més important a Europa ens va portar el 1914 un moviment obrer Europa que es va convertir després en patriota i va resultar ser una vegada més la víctima dels interessos de les seves respectives oligarquies.

Els grups feixistes saben situar-se-hi entre la població, amb els lemes de sempre del patriotisme de la terra, etc, entre que els llibertaris no van saber situar-se-hi allí a Ucraïna no van saber reunir-se i anticipar-se-hi.
La realitat va per sobre dels criteris del moviment llibertari, hi ha grups llibertaris Russos i Ucraïnesos , que tenen poc pes políticament
Cap exèrcit ens farà lliures
Ara mateix l’esquerra no té res, estem desarticulats hi ha molt poca capacitat de resposta.
Cal una mirada al que està fent la gent del Dombas que és la gent alternativa que està organitzant la vida quotidiana amb la dificultat de la guerra. El que tenim clar és que la nostra postura es antiestatista i antimilitarista.

Per acabar l’acte va poder prendre la paraula un nodrit grup de companys tertulians que era una de les coses de les quals es tractava , que tothom agafes la senda per començar a aclarir, idees, per continuar el debat que en algun moment ens ha de portar a altra dinàmica de més compromís amb el social, que ara mateix tant necessitem.

Queden moltes més coses per recollir del debat, que segur podrem recuperar en la cinta del programa de ràdio contrabanda.

Gràcies a tots els ponents i a les persones que van poder participar d’aquest debat.
Manel Aisa Pàmpols