Intervenció de Noam Chomsky en el seminari Ucraïna

Intervención de Noam Chomsky en el seminario, passi documental i posterior debat a l’AEP/CDHS

Avui, organitzat per “el col·lectiu històries del raval” com aquell que diu hem tingut l’oportunitat de tenir segut al nostre costat a Noam Chomsky amb els noranta i picó d’any i encara que continua situat el seu pensament molt a prop de nosaltres.
No fa gaires dies, per tal d’aclarir ideés, parlàvem a l’ateneu en una taula rodona sobre l’actual situació del món de la nova guerra d’Ucraïna que en realitat ja va començar el 2014, però també de totes les guerres que hem tingut sobretot des de la Segona Guerra Mundial i uns altres de les noves etapes, a Irak, les guerres del Golf, i Afganistan, sense deixar enrere de la caiguda de les torres bessones de Nova York.
En Chomsky ja d’entrada en el discurs que ens presenta ens parla dels presidents d’Unitet States i de la seva burla sistemàtica de la Constitució Americana, ja forma part d’una tradició, no respectar-la, de fet els últims sis presidentes dels Estats Units s’han saltat la Constitució en un moment o altre.

Ens comenta l’aportació d’Units States com Tàcit l’inventor d’història horribles, i ens comenta les últimes malifetes dels militar Americans i l’Otan, Afganistan un exemple aterridor, ens comenta la mala sort de les famílies Afganes que a sobre de tenir pocs recursos econòmics han estat castigats en aquests últims vint anys veient morir als seus fills, en l’absoluta misèria, i ells, el poble Afgà, no era responsable de res de referent al 11 -S com les famílies del Yemen, amb la responsabilitat de l’Aràbia Saudí, La CIA, que ha de sembrar el caos en aquell punt d’Àfrica.
De vegades per controlar els cada cop més escasses matèries primeres. No són més que avarícies, també té un moment de record pels palestins i les continuades injustícies que es viuen a GAZA i als territoris ocupats per Israel amb els continus assentament Jueus. i per acabar d’adobar apareix també en la seva agenda l’assajament del poble Sahrauí , amb els nous acord entre Marroc i el regno d’Espanya. En fi, abans de parlar-nos d’Ucraïna i de la invasió de Putin sobre territori Ucraïnès.
Però, aquesta invasió és la mateixa que per exemple els Estats Units va fer a l’Irak o Hitler i Stalin a Polònia.
També en Chomsky fa una referència al fet que si els Estats Units estan tan preocupats per la població Ucraïnesa, i el seu patiment d’aquesta invasió de mort, el millor que podria fer un Estat com Estats Units seria buscar l’entesa , la neutralitat i les maneres de trobar un diàleg adient i trobar el pacte .

Un altre de les coses que diu i que a penes queda sobre la taula, és l’advertiment que els Estats Units li fa al govern Mexica, perquè aquest , no se li acudirà, firmar qualsevol conveni amb els Xinesos.

També posa sobre la taula un tractat amb Ucraïna /USA signat el primer de desembre del 2021, el menyspreu Amèrica per les preocupacions de Rússia, i la nefasta política de Putin, ja que, amb la seva actitud ha fet un regal a USA amb una Europa completament venuda als interessos dels americans .
¿Però, podem fer alguna cosa per evitar la massacre?

Reduir els combustibles fòssils, està en perill, el futur de la vida organitzada a la terra.
Les contínues amenaces de la guerra nuclear que no és prenent seriosament
Putin per frenar la guerra necessita una sortida digna, sinó, això probablement anirà en augment.

En fi, en Chomsky ens va donar elements per la discussió, i naturalment, entre la com goja, i les ganes de conèixer el que està passant , inclús amb el neguit, i les incerteses d’un futur, negre, molt negre, a on la mort plana per tota Europa, com mai havíem viscut, tant és així, que les dubtes, les tenim a sobre, i el voltant , aquella gent que tenim més pròxima la veiem molt , sense criteri propi, i mentrestant mai havíem vist una predisposició al desastre, la gent s’ha cregut que sols hi ha un dolent, i això potser terrible perquè, ens estan arrosseguen a una sense raó impressionant.
Bé, en el debat van sortir moltes coses, una reflexió del capitalisme pensa i com actua ,necessita la destrucció d’una guerra per després tornar a construir, la prova més descarada la tenim en les dues guerres mundials del segle passat, el crack del 29, és un prova d’aquesta actitud d’el capitalisme, el fet que avui dia s’està movem el pols i equilibri del món amb la Xina que dintre de poc ja tindrà el PIB més alt que la mateixa Europa i Estat Units, els americans estan a punt de perdre la seva condició de gendarmes del món, la sort que tenim perquè la Xina calla, en aquest conflicte, però evidentment potser està més a prop de Putin que dels Americans i L’ Otan que per al moment, és l’organització més mortífera d’aquest últim seixanta anys, quan en realitat a la caiguda del mur de Berlín a penes tenia motiu de continuar. Es van inventar un enemic , i aquí tenim l’organització més maligna que ara mateix hi ha a la capa de la terra.
Després en el debat també va averí moments per parlar del Canvi climàtic, el necessari decreixement, i el col·lapse que ja estem comença a patir ,
Més tard, parla sobre Ucraïna, Volodímir Zelenski que aviat serà proposat com a premi Nobel de la Pau, un home que es passa tot el dia demanant armes de g envergadura, en fi, inclou la seva comparació amb el bombardeig de Guernica, i la Legió Condor a Espanya.

Després el que podem fer nosaltres, amb la derrota, nosaltres pel moment solament podem continuar insistint en consigni no-bel·ligerants, en actitud pacifista, en actituds de vida, en definitiva el debat fou molt àgil, a on pràcticament tothom que hi era, va participar i va poder dir la seva, érem unes 25 persones, aquells que vàrem escoltar en Chomsky a l’Ateneu Enciclopèdic tot un plaer de tenir aquest visita a la nostra llar.
Al final després d’una mirada que ens apropa a la realitat contundent de la vida i les angoixes que provoca el capitalisme.
Un xut d’esperança a les eines que encara ens queden i després de recordar aquelles dones que per les seves associacions i del seu cooperativisme, donant a menjar a mig món cada dia.
Construir una nova manera de fer en espai com aquest a on després del debat , creixin les iniciatives de vida.

Tot i que les fotos no són gaire bones ja donant fe, de què Chomsky va passar-hi per l’AEP i havíem uns quants ateneistes que el vàrem rebre.
Salut i resistència

i recorda recolzar l’ATENEU ENCICLOPÈDIC
aquest any celebrem el 120 aniversari de l’Ateneu Enciclopèdic i el 45 del Centre de Documentació Històric Social.
si us plau,
col·labora amb l’Ateneu Enciclopèdic /Centre de Documentació Històric Social
Necessitem la teva col·laboració per fer ateneisme.
Participa ens els debats que són cursos de formació, aprèn a escoltar i quan sigui l’hora dona la teva versió.
Ateneu Enciclopèdic és una entitat culturalment i socialment amb caràcter per donar contingut a totes les iniciatives amb determinació.
col·labora tant econòmicament com aportant els teus projectes.
Fes-te’ns soci de l’ateneu enciclopèdic pots fer un ingrés al número de compte corrent de l’ateneu enciclopèdic, Centre de Documentació Històric Social (pregunta per el num. compte)
salut
Manel Aisa Pàmpols